Om Molde

Hei

Det er alleredene nesten to år siden jeg begynte å reise litt her og der og skrive mine notater, mens lærer jeg meg norsk og dialekter. Og denne gangen skal det bli et notat om Molde.

Byen av roser (1913), litteraturfestivalen som har blitt oppkalt etter forfatteren Bjørnstjerne Bjørnson, Musikkfestivalen Moldejazz, fine fjell – alt dette her er om Molde. Molde er en liten fjordby med god kaffe, kaker og kald vinter, som jeg husker best av alt i denne rekkefølgen 🙂 Denne byen ligger mellom flere turistattraksjoner som Romsdalseggen, Trollstigen og Atlanterhavsveien. Jeg kan krysse av både for Trollstigen og Atlanterhavsveien, men Romsdalseggen sparte jeg til senere. 

Når man lærer et helt nytt språk, dukker det masse spørsmål på vei. Hva betyr det, og hva er det? Så hva betyr navnet Molde egentlig? I Wikipedia står det: “Navnet antas å komme fra et norrønt gårdsnavn, Moldar, en flertallsform av mold. Byvåpenet, en hval som jager sild inn i en tønne, henspiller på sildefisket som reddet byen fra hungersnøden i 1740-årene. I samtiden var hvalen, som fulgte sildestimene inn i fjordene, et sikkert tegn på at vårsildfisket kunne begynne. En person fra Molde kalles en moldenser. Molde endret status fra ladested da stedet fikk sin bystatus i 1742 til stor motstand fra Bergen og Trondheim”.

For å oppsummere er Molde en typisk småby hvor ting går sakte – og alt har korte avstander. Og noen ganger er det alt som man trenger i livet ❤.

Hilsen Brutus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.